Beste nieuws en artikelen uit Nederland

De kunst van gevelbekleding

Gevelbekleding

Je wandelt door een straat waar de huizen stralen met hun frisse, moderne uitstraling. De gevels zijn zo aantrekkelijk dat je niet kunt helpen maar je afvragen hoe deze woningen zo’n indrukwekkende look hebben gekregen. Het antwoord is simpel: gevelbekleding. Geen gewone verf of stucwerk, maar hoogwaardige bekleding die niet alleen het uiterlijk van het huis verbetert, maar ook extra bescherming en isolatie biedt. Dit is de magie van gevelbekleding, een element van de bouwkunde dat zowel esthetisch als functioneel is. In dit artikel bespreken we wat gevelbekleding is en waarom het een slimme keuze kan zijn voor jouw woning. Ook geven we je enkele tips over verschillende soorten bekleding en hoe je de beste keuze kunt maken.

Wat is gevelbekleding en waarom is het belangrijk?

Gevelbekleding is een externe laag die op de oorspronkelijke buitenmuren van een gebouw wordt aangebracht. Deze bekleding dient meerdere doelen: het beschermt de muren tegen weersinvloeden, verbetert de thermische isolatie en geeft het huis een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. De materialen die gebruikt kunnen worden variëren van hout, steen, en metaal tot modernere opties zoals kunststof en composiet.

De voordelen van gevelbekleding

De voordelen van gevelbekleding gaan verder dan enkel de uitstraling. Hier zijn enkele van de meest prominente voordelen:

 1. Bescherming tegen weersinvloeden: Gevelbekleding vormt een extra barrière tegen regen, wind en temperatuurschommelingen. Dit zorgt voor een langere levensduur van je buitenmuren.
 2. Thermische isolatie: Door het aanbrengen van bekleding kan de warmte beter in het huis blijven, wat kan resulteren in lagere stookkosten.
 3. Onderhoudsarm: Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, kan je gevelbekleding zeer weinig onderhoud vereisen. Als je bijvoorbeeld voor kunststof opties zoals Keralit kiest, hoef je je jarenlang geen zorgen te maken over schilderen of andere vormen van onderhoud.
 4. Waardevermeerdering van je huis: Een goed uitgevoerde gevelbekleding kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.
 5. Esthetische aantrekkingskracht: Last but not least, geeft het je huis een frisse en moderne look.

Tips voor het kiezen van de juiste gevelbekleding

Het kiezen van de juiste gevelbekleding kan overweldigend zijn, gezien de talloze opties die beschikbaar zijn. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Bepaal je budget: Verschillende materialen hebben verschillende kosten. Zorg ervoor dat je een budget in gedachten hebt voordat je begint met het bekijken van je opties.
 2. Overweeg het klimaat: Sommige materialen zijn beter geschikt voor bepaalde klimatologische omstandigheden. Als je in een vochtig klimaat woont, kun je het beste kiezen voor materialen die goed bestand zijn tegen water.
 3. Onderzoek naar onderhoud: Als je op zoek bent naar een onderhoudsarme optie, kun je bijvoorbeeld keralit kopen. Dit is een type kunststof bekleding dat nauwelijks onderhoud vereist.

Verschillende soorten gevelbekleding en hun eigenschappen

Naarmate de technologie vordert, hebben we steeds meer keuze uit verschillende soorten gevelbekleding, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele populaire opties:

Houten gevelbekleding

Hout is een van de meest traditionele materialen voor gevelbekleding. Het biedt een natuurlijke, rustieke uitstraling en is gemakkelijk te bewerken.

Voordelen:

 • Natuurlijke uitstraling
 • Relatief makkelijk te installeren
 • Biologisch afbreekbaar

Nadelen:

 • Vereist regelmatig onderhoud zoals schilderen of beitsen
 • Kan vatbaar zijn voor insecten en schimmels

Steen en baksteen

Steen en baksteen zijn robuuste en duurzame materialen die een klassieke, tijdloze uitstraling geven.

Voordelen:

 • Zeer duurzaam
 • Weinig onderhoud
 • Brandveilig

Nadelen:

 • Zwaar en vereist een sterke fundering
 • Duurder dan andere opties

Metalen gevelbekleding

Metaal zoals aluminium of zink is een moderne optie die zowel strak als duurzaam is.

Voordelen:

 • Zeer duurzaam en roestvrij
 • Moderne uitstraling
 • Lichtgewicht

Nadelen:

 • Kan kostbaar zijn
 • Kan bijdragen aan warmte-accumulatie in het gebouw

Kunststof en composiet

Materialen zoals Keralit bieden een moderne, onderhoudsarme oplossing voor gevelbekleding.

Voordelen:

 • Onderhoudsarm
 • Duurzaam
 • Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Kan duurder zijn in de initiële aanschaf
 • Minder natuurlijke uitstraling

Tips voor installatie en onderhoud

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor het type gevelbekleding, volgen hier enkele tips voor de installatie en het onderhoud.

Installatie

 1. Vergunningen: Controleer altijd of je een vergunning nodig hebt voor het aanbrengen van gevelbekleding. Raadpleeg je lokale overheidsinstanties of een bouwexpert voor meer informatie.
 2. Professionele hulp: Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om hun eigen gevelbekleding te installeren, is het meestal een goed idee om een professional in te schakelen, vooral voor complexere materialen zoals steen of metaal.
 3. Weersomstandigheden: Plan de installatie zorgvuldig en houd rekening met het weer. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld beter niet geïnstalleerd worden in extreem koude of natte omstandigheden.

Onderhoud

 1. Inspectie: Voer regelmatig inspecties uit om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen, zoals loszittende onderdelen of schade door weersinvloeden.
 2. Reiniging: Afhankelijk van het materiaal, kan je gevelbekleding baat hebben bij periodieke reiniging. Voor kunststof bekleding zoals Keralit, is meestal een eenvoudige wasbeurt met water en zeep voldoende.
 3. Vervanging: Oudere of beschadigde delen kunnen meestal eenvoudig worden vervangen zonder de hele gevel opnieuw te moeten bekleden. Zorg ervoor dat je altijd wat extra materiaal bewaart voor toekomstige reparaties.

Het aanbrengen van gevelbekleding is een investering in je huis die zowel esthetische als functionele voordelen biedt. Of je nu kiest voor traditioneel hout, robuuste steen, strak metaal of onderhoudsarm Keralit, met de juiste keuze en zorg kan je jarenlang genieten van een prachtige en duurzame gevel.

Hoe maak je de beste keuze? Overwegingen en advies

Bij het kiezen van gevelbekleding zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. We lichten een paar overwegingen uit die je kunnen helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Levensduur en garantie

Hoewel sommige materialen een hogere initiële investering vergen, zoals het kopen van Keralit, kunnen ze op de lange termijn kosteneffectief zijn vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudskosten. Controleer altijd de levensduur en eventuele garantievoorwaarden voordat je een beslissing neemt.

Energie-efficiëntie

Als energie-efficiëntie een belangrijke factor voor je is, kies dan voor materialen die goede isolerende eigenschappen hebben. Dit kan je helpen besparen op je energierekening en draagt bij aan een duurzamer huis.

Kleur en stijl

De kleur en stijl van de gevelbekleding moeten passen bij de algehele esthetiek van je huis. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze opties en afwerkingen beschikbaar die kunnen worden aangepast aan je persoonlijke smaak.

Overleg met experts

Het kan enorm nuttig zijn om te overleggen met experts op het gebied van gevelbekleding. Zij kunnen je adviseren over het beste materiaal voor jouw specifieke situatie en eventuele valkuilen waar je op moet letten.

Conclusie: Gevelbekleding als verrijking voor je huis

Het mag duidelijk zijn dat gevelbekleding veel meer is dan alleen een ‘mooi jasje’ voor je huis. Het draagt bij aan de bescherming, isolatie en waarde van je woning. Bovendien kan het de esthetische uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren.

Of je nu gaat voor de klassieke schoonheid van hout, de robuuste uitstraling van steen, het strakke en moderne karakter van metaal, of de onderhoudsarme en duurzame kwaliteit van kunststof zoals Keralit, er is voor elk wat wils.

Het aanbrengen van gevelbekleding is een investering die zich op meerdere manieren kan terugbetalen. Met de juiste overwegingen en voorbereiding kun je een keuze maken die past bij jouw behoeften en wensen, en die je woning op vele manieren zal verbeteren.

Previous Article

Ga voor een autobed op de kinderkamer

Next Article

Dit zijn de voordelen van een etiketten printer!

You might be interested in …