Beste nieuws en artikelen uit Nederland

Schimmels op het plafond: zo komt u er van af!

Heeft u zwarte vlekken op het plafond in uw woning of kantoor? Deze plekken worden waarschijnlijk veroorzaakt door schimmel. Dit is geen teken van een slechte hygiëne. Wel kan schimmel negatieve effecten hebben op uw gezondheid. Bovendien kunnen schimmels schade toebrengen aan de muur.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om schimmels op het plafond en de muren te verwijderen en in de toekomst te voorkomen.

Hoe herkent u schimmel

Schimmels herkent u op verschillende manieren. Schimmels beginnen vaak met een paar kleine, zwarte vlekjes die in de loop van de tijd steeds groter worden. Ze ruiken muf, zoals natte aarde of natte sokken. Als u ze wegveegt met een vochtige doek zitten ze er na een paar dagen vaak weer.

Wat veroorzaakt schimmel

Schimmels houden van vochtige ruimtes. U ziet ze dan ook vaak in bijvoorbeeld de douche, kelder en bijkeuken, zeker als er weinig mogelijkheid tot ventilatie is. Schimmels zijn heel kleine paddenstoelen. Deze planten zich voort door middel van sporen die u met het blote oog niet kunt zien. De sporen komen binnen via deuren en ramen.

Ieder huis heeft schimmelsporen, daar is weinig aan te doen. De schimmels komen echter pas tot ontwikkeling als de omstandigheden gunstig zijn: in een vochtige, broeierige omgeving.

Schimmels op het plafond ontstaan door opstijgend vocht of condens dat zich op het plafond vormt. Ook doorslaand vocht, bijvoorbeeld door een lekkage, kan schimmels op het plafond veroorzaken.

Hoe komt u af van schimmels op het plafond

Wilt u de schimmel bestrijden, dan begint u bij het zoeken naar de oorzaak. U kunt het plafond en de muren wel schoonmaken, als de oorzaak niet wordt weggenomen is de schimmel na een tijdje weer terug.

In de meeste gevallen is een hoge luchtvochtigheid de oorzaak. Ideaal voor schimmels is een continue relatieve luchtvochtigheid van 60% of meer. Een goede ventilatie helpt. Door regelmatig een raam open te zetten bijvoorbeeld. Zit er geen raam in de ruimte, dan is een mechanische ventilatie de uitkomst.

Is de oorzaak van de schimmel een lekkage, bijvoorbeeld in een leiding of via het dak, spoor het lek dan op en repareer dit. Gaat het om doorslaand vocht van een muur? Muren (laten) impregneren voorkomt dit.

Wilt u schimmel van het plafond verwijderen? Dit kan eenvoudig met een mengsel van chloor en water of met bleekwater. Bij hardnekkige schimmel gebruikt u een schimmelreiniger. Wilt u weten welk type reiniger het meest geschikt is? Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf zoals Lavosreiniging adviseert u graag. Ook kan Lavosreiniging de verwijdering van schimmels van het plafond vlot en professioneel voor u uit handen nemen.

Previous Article

Een Stralend Witte Glimlach met deze laagdrempelige tips!

Next Article

Bescherm belangrijke gegevens met specialistische dataverwijdering!

You might be interested in …