Beste nieuws en artikelen uit Nederland

Internetmakelaars vergelijken: 9 essentiële tips voor de beste keuze

Zelf je huis verkopen met de hulp van een internetmakelaar wint aan populariteit. Logisch, want huisverkopers besparen zo duizenden euro’s op de makelaarskosten. De formule is eenvoudig: jij begeleidt de bezichtigingen en de internetmakelaar doet het ingewikkelde werk. Inmiddels zijn er veel internetmakelaars actief. Met vaak een wisselend dienstenaanbod en variërende tarieven. Waar moet je op letten als je internetmakelaars gaat vergelijken? Wij geven 9 tips!

9 Tips om internetmakelaars te vergelijken

Zelfverkopen.nl opende in 2010 haar deuren. Vandaag de dag zijn er erg veel online aanbieders te vinden bij wie je jouw huis te koop kan zetten. De dienstverlening verschilt nogal per aanbieder, evenals de bijbehorende tarieven. Hoe scheid je het kaf van het koren? En hoe kan je al die internetmakelaars goed vergelijken en op waarde schatten? Wij verzamelde 9 tips om in de gaten te houden.

TIP 1: PUBLICATIE FUNDA

Funda is met afstand hét platform waar de potentiële kopers van jouw huis te vinden zijn. Jouw huis moet dus met een goede advertentie op Funda gepubliceerd worden. Marktplaats, Social Media, Jaap, allemaal leuk en aardig, maar als je niet op Funda staat mis je eenvoudig weg 95% van de woningzoekers. En de kans is groot dat juist daar jouw hoogste bieder tussen zit. Onze eerste tip is dus: zorg dat de internetmakelaar waar jij voor kiest, jouw huis met een volwaardige advertentie op Funda publiceert.

TIP 2: KIES EEN NVM KANTOOR

Tip 2 betreft de NVM, en wel om twee redenen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de grootste branchevereniging voor makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen in Nederland. Doordat de NVM mede-eigenaar is van Funda kan een internetmakelaar die is aangesloten bij de NVM jouw huis altijd op Funda plaatsen.

Maar het NVM-lidmaatschap zegt meer. Het staat ook garant voor de kwaliteit van dienstverlening en voor de professionaliteit van makelaars. De NVM investeert namelijk voortdurend in de deskundigheid van de aangesloten makelaars. Daarnaast legt elke NVM-makelaar een eed of belofte af, waarmee ze aangeven de NVM Erecode en kwaliteit na te streven. In dat opzicht verschilt een NVM-internetmakelaar niet van een traditionele NVM-makelaar.

TIP 3: INCLUSIEF PROFESSIONELE FOTOREPORTAGE  

Het is een feit dat je meer kijkers krijgt als jouw huis goed en volledig in beeld wordt gebracht. Daarom vinden wij dat een fotoreportage, met een onbeperkt aantal foto’s én gemaakt door een professionele woningfotograaf, standaard in het dienstverleningspakket van een internetmakelaar hoort. Dat is helaas niet altijd het geval. Bij sommige internetmakelaars moet je zelf de foto’s maken, bij andere mag je maar 10 foto’s plaatsen en bij sommige internetmakelaars moet je er extra voor betalen. 

Tip 3 is dus: kies een internetmakelaar die er standaard voor zorgt dat jouw huis, mooi en volledig in beeld wordt gebracht. Het doel moet zijn, om jouw huis zo goed mogelijk te verkopen. Goede foto’s horen daar bij. 

TIP 4: VRIJHEID IN DE (ONDERBOUWDE) VRAAGPRIJS

Een goede internetmakelaar adviseert zijn klanten over de vraagprijs. Dat doet hij niet op buikgevoel, maar aan de hand van een woningopname en de NVM-database. 

Sommige makelaars zijn vrij dwingend in het opleggen van dit vraagprijsadvies, zodat de woning snel wordt verkocht. Dat is behoorlijk absurd, want het is jouw huis. En snel verkopen is iets anders dan goed verkopen. Onze vierde tip is dus, om een internetmakelaar te kiezen die je een onderbouwd vraagprijsadvies geeft, er over met je in gesprek gaat, maar jou de ruimte geeft om daarvan af te wijken.

TIP 5: ONDERHANDELINGEN IN CONTINU OVERLEG MET JOU

Onze vijfde tip gaat over de onderhandelingen. Een goede internetmakelaar voert de onderhandelingen voor jou en zorgt dat de juiste afspraken worden gemaakt. Het is fijn als er iemand in dit proces voor jou in de wind gaat staan.

Hier horen echter wel een paar aandachtspunten bij, want het kan natuurlijk nooit zo zijn dat een makelaar zelfstandig gaat onderhandelen over jouw woning en daar eigen keuzes in maakt. Ieder binnengekomen bod moet aan jou worden voorgelegd en met jou worden besproken. Een ervaren internetmakelaar kan je uitstekend kan adviseren, maar het is aan jou om te bepalen met welke partij en met welk bod je in zee gaat en wat een eventueel tegenvoorstel wordt. Een goede internetmakelaar voert dus de onderhandelingen voor jou, maar wel in continu overleg mét jou. 

TIP 6: GRATIS BESTAAT NIET

Er zijn makelaars die zeggen hun diensten ‘gratis’ aan te bieden of die een ‘no-cure-no-pay-belofte’ doen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar pas op. Want gratis bestaat niet in de makelaardij. Er bestaat bijvoorbeeld een internetmakelaar die zegt zijn diensten gratis aan te bieden, maar de koper vervolgens dwingt de courtagenota voor zijn rekening te nemen. Als de koper dat niet wil, dan kan hij eenvoudigweg geen bod uitbrengen. Hoeveel kopers denk jij dat er afhaken in zo’n dwangconstructie? Of die de te betalen courtage aftrekken van het bod dat zij uitbrengen. Linksom of rechtsom, de makelaar is de lachende derde. 

Tip 6 is dus: trap niet in trucjes of mooie praatjes. Een makelaar moet ergens zijn brood mee verdienen. Zorg dat je weet hoe. Want als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal niet waar. Gratis bestaat helaas niet.

TIP 7: ONDERSTEUNING IN DE ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP

Veel mensen zien op tegen het juridische geneuzel of vinden het papierwerk met formele documenten spannend. Onze 7e tip is om in dat geval voor een internetmakelaar te kiezen die je ondersteunt bij deze administratieve rompslomp. Bijvoorbeeld door de kadastrale aktes (zoals de akte van levering of de splitsingsakte) voor je op te vragen.

TIP 8: OPMAAK VAN DE KOOPAKTE 

Onze 8e tip, de koopakte. Niet alle internetmakelaars maken een koopakte voor je op. Terwijl je er toch echt één nodig hebt als je jouw huis verkoopt. Een koopakte zelf opstellen raden wij te allen tijde af. Jouw huis is waarschijnlijk jouw grootste bezit en je wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Het is dan ook belangrijk dat alle gemaakte afspraken en voorbehouden, zorgvuldig en juridisch correct worden vastgelegd.

Let dus op of het opmaken van de koopakte inbegrepen is. Als dat niet het geval is moet je naar een notaris om deze op te laten maken. De kosten hiervan variëren per notaris, maar lopen in de honderden euro’s.

TIP 9: DE ADDERTJES

En dat tot slot tip 9, de overige addertjes. We hebben er al een paar genoemd, maar een aantal die we nog steeds vaak tegenkomen zijn opstart- of intrekkingskosten (deze kosten komen bovenop het tarief) of verkoop binnen een bepaalde periode (en anders opnieuw het volledige tarief betalen). Vraag altijd of er met dergelijke kosten wordt gewerkt en hoe hoog ze zijn. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? 

Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw huis te verkopen met behulp van een internetmakelaar. Vraag dan een informatiegesprek bij ons aan. We vertellen je graag meer over onze dienstverlening. Jij kan jouw huis beter verkopen dan wie dan ook. En daar helpen we je graag bij!

 

https://www.zelfverkopen.nl
Previous Article

Video marketing: de revolutionaire rol van interactiviteit en personalisatie

Next Article

Ga voor een autobed op de kinderkamer

You might be interested in …